tiistai 31. maaliskuuta 2015

Sterilointi?


Kun aiempi koirani Nella jouduttiin vanhoilla päivillään lopettamaan kohtutulehduksen vuoksi, vannoin että seuraavan narttukoirani leikkautan. Samassa päätöksessä olen edelleen, ja Hymy alkaa olemaan sen ikäinen että olisi jo aika pikkuhiljaa se leikkauttaa. Budjetti on aikalailla nyt leikkausta varten kasassa, mutta silti mietityttää.
Kannattaako leikkaaminen kuitenkaan, onko siitä enemmän hyöytä vai mahdollisesti haittaa?
Kaikki kommentit, kokemukset ja ajatukset otan mielellään vastaan!

Suurimpana syynä haluuni steriloida Hymy on tuo aiempi kokemus Nellan kanssa, haluan ennaltaehkäistä mahdollista kohtutulehdusta, ja olisi kiva ettei niitä nisäkasvaimiakaan tulisi niin paljon, tosin silloin leikkaus olisi suoritettava jo ihan heti pikimmiten, jos tutkimustuloksiin on uskominen, koska mitä aiemmin nartun leikkaa niin sitä radikaalimmin se vaikuttaa nisäkasvaimien syntymiseen myöhemmin.
Toisekseen, Hymy ei ole millään tasolla kelpoinen jälkikasvun hankkimiseen - pienikokoinen, yliliikkuva ja hieman epämääräinen selkä, puuttuva hammas yms.. Eli aikalailla tyhjänpanttina se kohtu ja munasarjat Hymyllä on.

Silti tuntuu kuitenkin melko hassulta lähteä leikkauttamaan tervettä koiraa, kun periaatteessa mitään selkeää terveydellistä syytä leikkaamiselle ei ole - tällä hetkellä. Juoksut eivät ole aiheuttaneet sen kummempia ongelmia, tietenkin hieman flegumpi koira ja apean oloinen muutamia päiviä, mutta ei muuten juuri mitään muuta muutosta käytöksessä. Mutta tämä on päätös jota on ajateltava pidemmällä tähtäimellä.

Itse operaation lisäksi jännittää se, mitä tapahtuu sen jälkeen. Sterilointi ei kuitenkaan ole mikään ihan pieni operaatio, ja anestesiaan liittyy aina riskit, niinkuin leikkaukseenkin, komplikaatioita voi tapahtua, ja se vähän pelottaa. Ja leikkauksen jälkeen toipuminen - paraneeko haava hyvin, ilman tulehtumisia yms. Ja sitten se elämä steriloinnin jälkeen, muuttuuko Hymyn luonne tai olemus jotenkin?
Ainakin hormonitoiminta tulee muuttumaan, ja tämän olen ymmärtänyt vaikuttavan aineenvaihduntaan, joka sitten taas saattaa vaikuttaa siihen että koira lihoaa herkemmin. Joten ainakin ruokailun ja liikunnan suhteeseen sekä painoon on alettava kiinnittämään enemmän huomiota, nyt kun mennään paljon rennommalla otteella. Steriloinnin vaikutuksesta koiran luonteeseen olen kuullut paljon erilaista juttua, joten varmasti aika yksilöllistä. En koe huomanneeni Hymyllä ikinä mitään kovin vahvoja "narttumaisia" piirteitä, joten ehkä siihen vaikutukset eivät niin suuret olisi. Energiaahan tuolla taskuraketilla riittää aivan valtavasti, ja vaikka välillä hermo meinaakin mennä, en haluaisi sen muuttuvan, pidän mielelläni itselläni saman vanhan, iloisen ja energisen touhuajan, kyllä ne energiat leikkimällä, lenkkeilemällä tai aivojumpalla saadaan aina purettua!

Tämä teksti oli nyt taas enemmän tälläistä pohdintaa ja omien ajatusten selvittelyä kuin mitään järkevää asian puintia. Nyt pitäisi enää miettiä sopiva ajankohta leikkaukselle, tietenkin pitää vähän katsella ensin milloin juoksut taas ilmestyy paikalle. Todennäköisesti kuitenkin syksylle menee Hymyn leikkuuttaminen!

Loppukevennykseksi ällö talvi ja Hymyn mahtava aarre!
1 kommentti:

  1. Yksi äitini tanskandoggeista sai kaksi kertaa kohtutulehduksen, joten se päätettiin leikkauttaa, muuten tulehdukset olisivat aina vain uusineet. Meidän tapauksessamme ei leikkaus tehnyt kyllä muuta kuin hyvää. Koira oli jo valmiiksi melko kovaluonteinen, eikä leikkaus muuttanut sen luonnetta lainkaan. Myös leikkaushaava parani nopeasti, eikä mitään jälkikomplikaatioitakaan tullut. Paranemisaika vain oli vähän tuskainen, kun peuhaamista ja vapaana metsässä lenkkeilyä rakastavan doggin piti kulkea vain hihnassa ja ottaa iisisti pari viikkoa. Kyllä sen pää senkin kuitenkin kesti.

    Leikkaus on siis kyllä ihan suotava operaatio, jos sellaista harkitsee. Toinen vaihtoehto on sitten leikkauttaa vasta sitten, jos on jo ensimmäinen kohtutulehdus tai jokin muu vaiva tullut, jos ei halua tervettä koiraa leikkauttaa. Jos näin tekee, pitää kuitenkin olla tosi tarkkana, että huomaa sen mahdollisen kohtutulehduksen ajoissa, ettei käy huonosti.
    Eli siis, jos siltä tuntuu, niin kannattaa leikata, ei vara venettä kaada. Vaikka leikkauksessakin on riskinsä, ovat ne kuitenkin suhteellisen pieniä.
    Otan osaa Nellan puolesta.

    VastaaPoista