tiistai 27. toukokuuta 2014

vaistoo

Toka vaistopulla hotkastu alas juuuri hetki sitten. Hyvin on maistunut Hymylle starter formula, suupieliä nuoleskellen tuli ahnepossuni keittiöön heti kun näki että pullaa otettiin sulamaan. Naminami! Mahavaivojakaan ei siitä ekasta pullasta ainakaan ole tullut vielä minkäänlaista, saa nähdä aiheuttaako tämä toinenkaan annos mitään, kaiken järjen mukaan ei? Huikeeta kyllä jos tästä selvitään ilman mitään masuvaivoja, kun yleensä Hymy on ollut melko herkkä mahansa kanssa, menee sekaisin väärästä ruuasta helposti ja oksentaa myös herkästi ulos kaiken vähänkin vaikeammin sulavan tai muuten vain epäsopivan! Ehkä tämä sitten kertoo todella ruuan laadusta ja siitä millaista on se oikea ruoka, meille ainakin siis :)
Olen siis antanut lohinappuloiden kera yhden pullan aterioilla, ennen pullan sijaa toimitti paistettu jauheliha tms. Todennäköisesti pikkuhiljaa siirrytään nappuloista kokonaan tai ainakin melkein kokonaan pois, mutta aloitetaan nyt hitaasti ja varovaisesti!

melko askeettisen näköinen ateria :D


Raakaruokinnan aloituksen lisäksi meille ei kuulu mitään ihmeellisempää. Hymy on pirteä, iloinen ja syö paremmin kuin koskaan. Ei kai ole kuullut sellaisesta kuin rantakunto tai kesädieetti. Hyvä niin ;)
Lihonnut se ei onneksi ole, vaikka liikunta on hyvin vähäistä. Sisällä leikitään ja paljon, eikä selkä juurikaaan vaivaa leikin tiimellyksessä. Ulkona edelleen käydään lyhyitä hetkiä, Hymy saa vapaana kulkea ja nuuskia, saa siis kävellä sen verran kuin huvittaa ja hyvältä tuntuu. Edelleen sillon tällöin - out of nowhere - selkä kuitenkin harmittavasti vihoittelee, mutta yhä vähemmän onneksi. Sen verran kuitenkin että pakko sitä on tutkia lisää!
    
meidän lenkkeily on nykyään melko rentoa..

Selän röntgen varattu ensi tiistaille Remediumiin, sitä odotellessa. Voipi olla ettei mitään siellä näy, mutta ainakin on sitten kuvattu. Sen jälkeen ollaan sitten taas viisaampia miten edetään. Ensi viikko tulee olemaan osiltani todella kiireinen, lähinnä soveltuvuuskokeiden takia kun joutuu ympäri Suomea reissaamaan. Onneksi 10.6 päätän soveltuvuuskoekiertueeni (:D) Helsinkiin, ja sitten voi ihan tosissaan alkaa lomailemaan ! Sitä odotellessa.

8 kommenttia:

 1. Hyvä että raakaruoka sopii! Sellanen tuli mieleen, että vaisto pulliahan ei saisi sekottaa nappulan kanssa :) (teen sitä kyllä itekin välillä, mutta harvoin) Koska sen joukossa on luuta niin kuulemma voi yhdessä nappulan kanssa iaheuttaa suolitukosta. En tiedä tarkemmin miten, mutta ei saisi sekottaa mitään luuta sisältävää nappulan kanssa.
  Itse todellisuudessa oon kyllä välillä sekottanut ja tuolla toi sheltti jolkottelee silti.. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäkin oon jostain kuullut/lukenut että ei oo suositeltavaa sekoittaa niitä kahta, juuri sen takia jos ruuassa on jotain vähän isompia luun paloja tms. niin voi olla suolitukoksen riski!
   Tuossahan ne luut on nyt jauhettuna, mutta kyllä ne nappulat meillä jää sitten pois, kun on muutenkin enään muutamaan ruokailukertaan nappuloita pussinpohjalla :) oon kyllä vielä niin noviisi tän raakaruokinnan kanssa, tuntuu olevan tosi paljon opittavaa!

   Poista
 2. Missä säilytät avattua ruoka pussia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasessa omassa lokerossaan säilyy :) En kyllä tiedä olisiko fiksumpi hankkia joku rasia ruualle, vaikka pussissakin kyllä on kätevästi se sulkija..

   Poista
 3. Itse ensin innostuin tästä Vaisto-sarjasta, kun kuulosti kätevältä, mut sisältöjä tutkiessa mielipide muuttui.
  Siis en ole mikään asiantuntija, mutta mun tietääkseni luita ja kasviksia ei sais antaa samalla aterialla. Tosin noissa pullissa se luuaines on ilmeisesti jauhettua, mutta sulaa silti paljon hitaammin ku kasvikset ja siksi voi tulla tukos.
  Ja samoin sisäelimiä en antais joka päivä, eikä niitä varsinkaan pitäis antaa samalla aterialla kananmunan kanssa. Tossa starterissa ei kai ollu ees kananmunaa, mutta monissa noissa valmissekoituksissa on... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! No varmasti sulta löytyy enemmän tietoa asiasta kuin mulla, tosi pintapuolisesti lukeman ja kuuleman perusteella on tietoa koko raakaruokinnasta.. Joku luento tms olisi kyllä mielenkiintoinen!
   En oo ajatellutkaan koko luu & kasvis-yhdistelmää, että sekin vois olla suolitukosten kannalta huono, höh!
   Enkä tosiaan oo katellu muiden sisältöjä kuin ton starterin, mutta hassua jos monissa muissa sitten on sitä kananamunaa.. Pitää olla tarkkana, ja muuteni tutustua enemmän tähän koko hommaan.. :) nää pullat tuntuukin olevan vähän liian hyvää ollakseen totta!
   Mitäs teillä muuten syödään?

   Poista
  2. Ostin silloin ihan alkuun sen Koiran luonnollinen ruokinta -kirjan ja sieltä vieläkin aina tarkistelen asioita välillä. Mun on pitänyt tehdä blogiinkin postaus meidän koirien ruokinnasta, mutta nykyään kaikilla tuntuu olevan asiasta omat mielipiteensä, ja siksi aihe vähän jäänyt.
   Tällä hetkellä meillä syö koirat 1,5-2% niiden painosta. Eli Helmi (painaa 10kg) syö 150g päivässä. Koirat saa suunnilleen 60% luita ja 40% muuta ruokaa. Eli esim. Helmi syö aamulla 60g, suunnilleen puolet lihaa ja puolet kasviksia ja illalla 90g luita ja rustoja. Lihoista nyt ollut käytössä sika, broileri, kalkkuna, poro, lohi, sika-nauta, välillä lammasta tai jotain riistaa jos on ollut saatavilla.
   Silloin kun vaihdettiin raakaan, niin eläinlääkäri sanoi, että kannattaa aloittaa yhdellä eläimellä (esim. broileri ja kalkkuna) ja sitten joka viikko lisätä uusi eläin.
   Luista meillä syödään eniten broilerin siipiä ja possun kylkiluita, mutta vaihdellen vähän kaikkea. Helmi oikeastaan syö vaan noita siipiä ja kylkiluita + välillä broilerin kauloja, koska sen annos on niin pieni ja monet luut on aika isoja.
   Kerran tai pari viikossa annan aamulla "lihan tilalla" sisäelinseosta tai ihan vaan jonkun eläimen maksaa/ naudan mahaa. Ja kerran viikossa aamuruuan mukana raakoja kananmunia kuorineen, mutta ei sisäelinten kanssa samana päivänä, koska olikohan se nyt niin, että kananmunan joku osa estää maksan A-vitamiinia imeytymästä...?
   Sit annan vähän vaihdellen kuureina öljyjä (esim. lohiöljy, pellavansiemenöljy...) ja merilevää ja C-vitamiinia. Oikeasti koira ei periaatteessa tarttis ruuan mukana mitään extroja, mutta esim. merilevässä on magnesiumia, joka on aktiiviselle koiralle tärkeää. Samoin C-vitamiinia annan, koska sillä on vaikutusta myös niveliin, ja varsinkin Helmi saa kasviksia niin pienen määrän päivässä, että pieni C-vitamiini lisä tuskin on haitaksi. Tietenkin määrissä pitää ottaa huomioon, että jos koira saa vaikka 3 krt/vko kalaa, niin en ehkä enää lisäks syöttäis lohiöljyä...

   Me ostetaan ruuat Murren Murkinasta. Ite pilkon ne jäiset lihapötköt aina kolmeen osaan puukon ja vasaran avulla... Se on aikamoinen show, mutta sen jälkeen super kätevää, kun voi napata pakkasesta sopivan palasen sulamaan. Oon myös niin laiska, etten jaksa tehdä kasvissoseita itse, joten ne Murren Vire- ja Vege-kasvispakasteet on tosi käteviä, koska siitä voi sulattaa pienen määrän kerrallaan (meillä tosin tietty menee melkein koko pussi kerralla).

   En tiedä selitinkö sekavasti, mutta mun mielipide on, että raakaruokinta on tosi helppoa, kunhan jaksaa vähän laskea ja suunnitella.
   En tosiaan oo mikään ammattilainen, mutta meillä syödään näin ja koirat voi hyvin, joten samoin jatketaan :)
   Mutta jos haluat kysyä jotain, jos selitin huonosti, niin laita vaikka s.postia :)

   riepponen.m@gmail.com   Poista
  3. Hei kiitos todella kattavasta vastauksesta ! Pistin kolme raakaruokintaa käsittelevää kirjaa varaukseen kirjastostakin, yks niistä taisi olla just toi Koiran luonnollinen ruokinta :)

   Poista