torstai 29. elokuuta 2013

Selviytymisopas: koiran mahatauti

Täällä aletaan olla taas normikunnossa.
Ruoka maistuu hyvin ja pysyy sisällä, ja energiaa on taas vaikka muille jakaa, ulkona tarttuu jokainen potentiaalinen keppi mukaan!
Tämä tauti alkoi sillä, kun Hymyllä meni maha sekaisin. Luulin sen johtuneen uusista nappuloista, mutta kun ripuli jatkui jo toista päivää (vaikka jätettiin uudet nappulat pois) ja mukaan tuli myös oksentelu, oli selkeästi kyse jostain muusta.

Tiistain ja keskiviikon välinen yö oli tuskainen. Yöllä kolmen aikaan Hymy alkoi oksentelemaan, maha oli jo valmiiksi tyhjä, joten ulos tuli lähinnä vaahtoa. Siirryin sohvalle nukkumaan ja juotin Hymylle vettä, mutta muutamassa minuutissa vedet tuli ulos. Tässä vaiheessa alkoi jo huolestuttaa,millä sen nyt saisin nesteytettyä? Ripulin ja oksentelun yhteydessä juuri veden saanti on tärkeää, kun koira menettää nestettä niin paljon.Ilman ruokaahan koira pärjää muutamankin päivän.
Keitin pikapuuroa ja yritin saada Hymyn syömään sitä, ei uponnut! Viiden maissa päästiin takas unille, potilas pääsi viekkuun. Onneksi keskiviikko oli vapaapäivä töistä.

Aamulla Hymy oli tosi tokkurassa ja voipuneen oloinen, varmasti osin väsymyksen ja osin nestehukan takia. Flegmaattinen olemus pelästytti pahasti, eikä pikkunen suostunut juomaan.12 maissa päästiin eläinlääkärille Remediumiin.
Ell. totesi, että kuumetta ei ole mutta koira hieman kuivunut ja aristi mahaa.
Hymylle laitettiin tippa siksi aikaa että verikokeen tulokset tulisi. Kanyylin kautta laitettiin myös mahaa suojaavaa lääkettä ja oksennuksenestolääkettä.

Kotiinviemisiksi saatiin ISO lasku (onneksi on vakuutus!), kotihoitolääkkeitä (Aptus Tehobakt ja Promax) ja ruokaohjeet.
Diagnoosi oli gastroenteritis (eli ilmeisesti ihan vain ripuli tms?), ja elektrolyytit vähän laskeneet. Muuten veriarvot olivat priimaa.
Ruuaksi tulisi syöttää joko erityisesti mahavaivaiselle koiralle tarkoitettuja märkäruokia, tai sitten ihan vain mahdollisimman vetistä riisiä, kanaa ja raejuustoa.
Veden saannista tulee huolehtia tarkkaan, vaikka tiputuksen ansiosta nesteytys olikin kunnossa. Koiran nestetyksen tarve on noin 0,5dl/kg/vrk. Onneksi Hymy joi itse, mutta käytiin kaikenvaralta ostamassa pieni ruisku jolla saa sitten vettä tungettua suuhun helpolla jos ei hauva itse suostu juomaan.
Hymylle tuo riisi-kalkkuna-raejuusto (kanan korvasimme kalkkunalla) on maistunut tosi hyvin, ja olen tehnyt siitä melkein keittomaista, että varmasti tulee nestettä tarpeeksi kehoon.
Sitten ei muuta kuin lepoa ja  koirakavereiden välttelyä, ettei vain leviäisi mahdollisesti tarttuva tauti.
Kun koira on 2 päivää ollut oireeton tuolla ruualla, voi pikkuhiljaa palata takaisin normaaliruokaan. Hymyä varmaan masentaa palata takaisin nappuloihin, sillä tuo on ollut selkeästi hänen mielestään erityisen herkullista ruokaa! Ehkä jatkammekin tällä linjalla, kun tuo ruoka on meillä muutenkin vähän hakusessa.


Tällä aterialla pysyy masu kuosissa :)
Kotihoitolääkkeet, Promaxia 3 päivää, Tehobaktia tarpeen mukaan

kallista on! eläinvakuutus on ehdottoman tärkeä, juuri näitä tilanteita varten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti